IVANA ŽIGON I SIBIRSKI VITEZOVI U TREBINJU


IVANA ŽIGON I SIBIRSKI VITEZOVI U TREBINJU


PUBLIKA PJEVALA I PLAKALA


Izvođenjem tradicionalnih kozačkih pjesama ispunjenih sjetom, ali i slovenskim ponosom i prkosom,Kozački ansambl Narodnog pozorišta iz Irkutska „Sibirski vitezovi“ i prvakinja srpske drame Ivana Žigon podigli su na noge Trebinjce i Trebinjke na koncertu u Kulturnom centru Trebinje, gdje su mnogi i pjevali i plakali poneseni ogromnom energijom njihove pjesme. 


Sibirci su na samo njima svojstven način izvodili pjesme o Srbiji i Kosovu i Metohiji, ujedinjeni sa ženskim glasom Ivane Žigon koja je ovom prilikom najavila i svoj novi disk koji priprema sa Kosovskim božurima „Ostajem sa tobom Rusijo“.


Ivana Žigon koja već godinama sarađuje sa Sibirkim vitezovima ističe da su željeli ujediniti zajednički duh čitavog pravoslavnog slovjanstva, u, kako kaže Žigonova, „najlepšem srpskom gradu“.


Sjedinila su se sva ona prostranstva za kojim čeznemo, sva ona praotadžbina o kojoj su sanjali svi velikani naše kulture, a velika čast je u svemu tome raditi sa Sibirskim vitezovima sa kojim sarađujem više od 25 godina, jer su oni izuzetni ljudi koji su nas bodrili kada nam je bilo najteže“, istakla je ovom prilikom Žigonova.


Najavivši novi CD „Ja ostajem sa tobom Rusijo“, sa koga su neke pjesme izvodili i u Trebinju, Žigonova kaže da će biti obuhvaćeni svi krajevi od Kosova i Metohije do Sibira, sa pjesmama o Rusiji, srpskim krajevima i vjeri pravoslavnoj, jer kako kaže, i sibirski led, i hercegovački kamen i Kosovo ravno u njoj žive zajedno.


Sibirski vitezovi su izvodili ruske kozačke pjesme iz Sibira, ali i srpske rodoljubive pjesme, gdje posebno mjesto imaju one o Kosovu i Metohiji.


Mi prosto osjećamo obavezu da govorimo o našem jedinstvu i bratstvu srpskog i ruskog naroda, za koje sam uvjeren da će jačati sve više svakoga dana“, kazao je  Mihail Kornjev, vođa Sibirksih vitezova koji djeluju pri Teatru narodne drame iz Irkutska.


Dodaje da je njegovom ansamblu naročito zadovoljstvo bilo izvoditi srpske pjesme koje, poput ruskih, takođe imaju dušu.


U ime pokrovitelja – Grada Trebinja, izvođačima se zahvalio zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić, istakavši naročitu zahvalnost na tome što su i Ivana Žigon, ali i gosti iz daleke Rusije, sa tolikom ljubavlju govorili i o Trebinju, ali i Hercegovini i ostalim srpskim krajevima...


  NN