REGIONALNI SAJAM ZAPOŠLJAVANJA: POSAO ZA 315 LJUDI


REGIONALNI SAJAM ZAPOŠLJAVANJA: POSAO ZA 315 LJUDI 


Na Regionalnom sajmu zapošljavanja koji je danas održan u Trebinju posao je ponuđen za 315 radnika istočne Hercegovine za kojim su potrebu iskazala 23 poslodavca iz različitih krajeva regije, zajedno sa susjednim crnogorskim poslodavcima.


“Mi smo kroz projekte Zavoda za zapošljavanje RS u prošloj godini na nivou Filijale Trebinje zaposlili oko 600 ljudi, ali, ako se tome pridoda i ovo zapošljavanje, imaćemo podatak da će Sajam postići značajan efekat po pitanju nezaposlenih u hercegovačkim opštinama, pa će ta cifra sa prošlogodišnjom biti zaokružena na oko 1.000 novih radnika, što u današnje vrijeme nije malo”, istakao je direktor JU Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić.


On je precizirao da su među poslodavcima dvije ponude iz Crne Gore, gdje su dva ugostiteljska servisa iskazala potrebu za oko 40 radnika, dok su ostali poslodavci uglavnom iz hercegovačke regije, Trebinja, Bileće, Ljubinja, a najviše ih je iz realnog sektora.


Vujičić je naglasio da je ovo prvi u nizu sličnih sajmova u Srpskoj gdje će u tri regije biti organizovana još tri sajma, a Trebinje, kako objašnjava, nije slučajno odabrano, uvažavajući činjenicu da je turizam jedna od najperspektivnijih grana ovog dijela RS, a s obzirom na blizinu Crne Gore i Hrvatske i njihove potrebe u ovoj grani.


Kaže da je na evidenciji Zavoda oko 124.000 nezaposlenih, što je za 11.000 manje u odnosu na isti period lani, što je vidljivi pomak, bez obzira na ekonomsku krizu i sve ostale poteškoće, jer Republika Srpska, kako kaže, stvara pozitivan okvir kada je u pitanju otvaranje novih radnih mjesta.


Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić je naglasio da lokalna uprava čini sve kako bi se izborila makar I za jedno jedno radno mjesto


“Ovo je naš zajednički projekat sa Zavodom, a mi ćemo sve podatke zajedno i transparentno razmotriti, kako bismo sistematski i na najbolji mogući način rješavali ovaj gorući problem, ne samo kod nas, već i u čitavom okruženju”, kaže Ćurić.


On kaže da gradske vlasti sistematski rješavaju i lokalnu problematiku pripravnika, ratnih vojnih invalida, porodica poginulih boraca, ali da nema dovoljno zainteresovanih poslodavaca, bez obzira što se troškovi u pojedinim slučajevima subvencioniraju i stroprocentno od strane Republike, a u nekim slučajevima oko šezedeset procenata.


Svi poslodavci na Sajmu su razmišljali slično, sa potrebama različitih zanimanja, ali istim ciljem – naći dobre i kvalitetne kadrove koji će, u većini slučajeva, obezbijediti zainteresovanim stalni posao, sa osiguranjem i radnim stažom, u čemu je ipak prednjačila “Industrija alata Trebinje” koja traži 26 radnika, ali će, kako kaže direktorica Branka Ratković, ukoliko se riješi problem duga, već ovoga ljeta tražiti još 50 radnika i organizovati pune dvije smjene…


NN

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?