MOGUĆNOSTI NADGRADNJE TESLINIH IZUMA


MOGUĆNOSTI NADGRADNJE TESLINIH IZUMA


Predstavnici Međunarodnog centra za istraživanje nasljeđa Nikole Tesle iz Beograda i Moskve održali su u Muzeju Hercegovine u Trebinju predavanje o Nikoli Tesli i njegovim naučnim otkrićima značajnim za čovječanstvo, a u povodu 160 godina od njegovog rođenja.


Govoreći o naučno-tehničkim osnovama nove civilizacije koje je u svojoj ostavštini ostavio Nikola Tesla, direktor Centra Milka Kresoja je istakla da je upravo ta zaostavština u stvari njegova vizija kako treba da izgleda nova civilizacija. 


Mi u našem Centru, gde delujemo zajedno sa ruskim naučnicima, želimo nastaviti Teslino delo i njegov san o bežičnom prenosu energije, svesni da se i ratovi danas vode zbog energetskih izvora, a samo je potrebno razvijati nauku“, kazala je Kresoja.


Ona objašnjava da se u tome kontekstu i radi da se na planini Rtanj napravi jedan toranj za prenos energije koji će se zvati Teslin toranj, ali se planira formirati i malo naselje koje će se zbati Nikola Tesla.


Mi nemamo Smiljan, živimo u drugoj državi, ali možemo napraviti naselje u kome ćemo se podsećati i u kome ćemo našu decu učiti o tome ko je bio Nikola Tesla, jer, onog dana kada se otkrije sve ono što je on zaista bio, biće to i genijalno otkriće, ništa manje genijalnije od njegove naizmenične struje“, kazala je Kresoja.


Njen kolega, profesor Spasoje Vlajić, jedan od osnivača Centra, podsjeća da je Tesla, u stvari, izmislio 20. Vijek, jer, kada bi se isključilo sve ono što je ostavio čovječanstvu, razvoj civilizacije bi mnogo ranije bio zaustavljen.


U svojim predavanjima, člancima, izumima i pratećim napisima uz svoje patente, Tesla  se pokazao kao tumač jednog višeg reda, jer je dao smernice i za onu oblast koja obećava, a to je fizika i tehnologija svesti“, rekao Vlajić. 


Vlajić dodaje da je Teslino uvjerenje „kako i jedna misao može odrediti budućnost svemira“ u to vrijeme bilo neshvatljivo i neprihvatljivo, iako je nauka kasnije potvrdila postojanje energije misli.


On je istakao da su njega i njegove kolege na istraživanje Teslinog nasljeđa potakla, ne samo njegova dostignuća, nego i mogućnosti da se njegovi izumi prodube i otjelotvore neke njegove zamisli koje su očigledno bile daleko ispred vremena…


SARANSAK  

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?