OPREZ: VIRUS “LOCKY” PRIJETI KIBERNETIČKOM PROSTORU REPUBLIKE SRPSKE


OPREZ: VIRUS “LOCKY” PRIJETI  KIBERNETIČKOM PROSTORU REPUBLIKE SRPSKE 


Odjeljenje za informacionu bezbjednost (OIB – CERT RS) upozorava korisnike Interneta u Republici Srpskoj o pojavi i kampanji širenja tzv. ”Locky” malicioznog softvera u kibernetičkom prostoru Republike Srpske.


 -“Locky” pripada porodici ransomvera, odnosno zloćudnog malvera koji kriptografskim mehanizmima u potpunosti onemogućava pristup računaru od korisnika dok isti ne uplati određenu svotu novca na račun napadača.


Ovaj softver se širi putem e-maila, 'žrtva' prima poruku koja je navodi na otvaranje priloga koji sadrži instrukcije o preuzimanju zloćudnog koda s udaljenog servera, instalira se i kriptuje sadržinu hard diska, nakon čega se 'žrtvi' ispisuju instrukcije o uplati kako bi povratila svoje podatke - upozorava direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.


Odjeljenje za informacionu bezbjednost poziva fizička i pravna lica u Republici Srpskoj da o opisanim pojavama bez odlaganja obavijeste OIB, putem sajta oib.aidrs.org ili na adresu oib-cert@aidrs.org radi postupanja u skladu s odredbama Zakona o informacionoj bezbjednosti i pratećim podzakonskim aktima. Detaljan opis ovog malvera se također nalazi na sajtu OIB-a.


nn

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?